V projektnem Mladinskem pihalnem orkestru VERIS se vsako leto preko 50 mladih iz cele Slovenije. Za en teden se predajo čudovitemu druženju v objemu čarobne glasbe, ki jo s pretanjenim občutkom izbere in do konca tedna poveže v celoto dirigent orkestra, maestro Vid Pupis. Pri študiju skladb mladim udeležencem pomagajo odlični mentorji, ki jih z mladostnim žarom in bogatimi pedagoškimi izkušnjami prepričljivo vodijo čez različne čeri, do katerih lahko prihaja v teku »piljenja« posameznih glasbenih linij.

 

V zelo bogatem glasbenem tednu Mladinskega pihalnega orkestra Veris so mladi deležni tudi dodatnih (solo) učnih ur za svoj inštrument, kot tudi posebnih specialnih seminarjev za inštrumente, praktičnih delavnic na raznovrstne uporabne teme ter vrhunskih  koncertov priznanih domačih in tujih umetnikov. Uživajo lahko tudi v glasbeno literarnih recitalih, vodenih izletih po turističnih točkah Logatca in njegove okolice ter športnih in družabnih aktivnostih.

 

Za bogato umetniško in programsko vsebino pihalnega orkestra vsako leto na podlagi številnih domačih in mednarodnih izkušenj in z veliko mero kreativnosti poskrbi umetniški vodja orkestra, docent Lev Pupis.

Udeleženci lahko bivajo pod zelo ugodnimi pogoji (od 21 EUR  - polni penzion) v Centru Mariapoli v Planini, kjer so tudi vaje orkestra in nekateri koncerti.

 

 

Mladinski pihalni orkester VERIS, ki bo v letu 2022 potekal od PONEDELJKA, 22. avgusta (popoldne) do SOBOTE, 27. avgusta 2022 (zaključni koncert na Tartinijevem trgu v Piranu), udeležencem ponuja:

 

  1. Udeleženci in mentorji boste bivali v veliki hiši – Centru Mariapoli, kjer bo dovolj prostora za vse. Tako boste udeleženci lahko tako rekoč v copatih šli od zajtrka na vajo orkestra. Tudi sama lokacija je nekaj posebnega, saj bomo nastanjeni v majhni vasi Planina pri Rakeku, ob samem robu Planinskega polja, po katerem teče reka Unica. Za hišo je velik travnik, ki ga bomo "spremenili" v športno igrišče, da nam med odmori ne bo dolgčas. Sprehodili se bomo tudi do ostankov srednjeveškega gradu Haasberg in do Ravbarjevega stolpa, pa naprej vse do Planinske jame.

 

  1. Novost Festivala Veris 2022 bo zagotovo tudi igranje v komornih skupinah in tudi nastop teh zasedb, ki jih bomo oblikovali po skupinah inštrumentov iz orkestra in tako dobili komorne skupine klarinetov, flavt in saksofonov. Zaigrali bomo tudi v komornih zasedbah trobilnega ansambla, pihalnega ansambla (z oboisti in fagotisti) in v tolkalnem ansamblu. Na sekcijskih vajah boste tako poleg skladb za orkester vadili tudi eno skladbo, ki jo bo za vas izbral/a mentor/ica in boste z njo tudi nastopili.

 

  1. Koncerti bodo s turističnim pridihom, saj boste poleg uživanja odlične glasbe na koncertih spoznavali prelepo okolico Logatca in njene zanimive posebnosti. Tako bo npr. koncert mentorjev v Rovtah nad Logatcem. Ker bo vzporedno deloval tudi projektni Godalni orkester Veris, boste lahko prisluhnili koncertu odličnih solistov na violini. Zaključni koncert (v petek) pihalnega orkestra bo letos v Idriji, v atriju znamenitega gradu Gewerkenegg.

 

  1. Za sklep Verisa 2022 pa boste v soboto (27.8.2022) zaigrali še na Tartinijevem trgu v Piranu, skupaj z godalnim orkestrom Veris in gosti. Nastopili boste na Gala koncertu In memoriam Tartini, ki smo ga v sodelovanju z JSKD in ZKD Piran ter Tartinijevo hišo uvrstili v počastitev 330. letnice rojstva slavnega maestra Giuseppeja Tartinija. Kot verjetno veste, je vlada RS leto 2022 razglasila za Tartinijevo leto.

 

  1. Na zadnji dan pa v Piranu ne boste le koncertirali, pač pa si boste ogledali tudi Tartinijevo rojstno hišo in njegovo neprecenljivo violino. 

 

  1. Pridih srednjega veka pa ne bo možno čutiti le pri ogledovanjem gradov in drugih turističnih znamenitosti, ampak tudi z glasbo in v glasbi, ki jo boste z orkestrom izvajali. Za ta vidik je s pretanjenim občutkom za izbiro skladb poskrbel dirigent Vid.

 

  1. Poleg že znane delavnice "FIX'N'PLAY", ki jo bo tudi letos za vas pripravil mojster Roberto Buttus iz Italije, bo z nami tudi gledališka ustvarjalka, profesorica Simona Nagode, ki vas bo na delavnici IGRA (nje) NA ODRU urila v medsebojni odrski komunikaciji, sproščenosti in odrski prezenci.

 

  1. Specialna seminarja za oboo in pozavno bosta letos vodila visoka umetnika in mednarodno priznana profesorja, Živa Loštrek in Andrej Karba.

 

 

 

Mentorji Mladinskega pihalnega orkestra Veris 2022:

 

Lev Pupis – umetniški vodja

Vid Pupis – dirigent

Matjaž Jevšnikar – trobenta

Davor Loštrek – saksofon

Janja Nagode – tolkala

Primož Petohleb – nizka trobila

Metka Pupis – klarinet

Nina Reščič – flavta

 

 

Več informacij o mentorjih najdete TUKAJ.

 

 

********************

 

 

Glasbena šola s pestrim izobraževalnim programom...

O šoli