O festivalu

 

GLASBENI FESTIVAL VERIS – razkošje glasbene kulture in izobraževanja na Logaškem

 

Logaški pomladni glasbeni festival Veris je ugledal luč sveta v letu 2001, kot samostojni projekt Glasbene šole Logatec in takratnega ravnatelja, Matjaža Albrehta. Sprva je v pomladnem času v Logatec prinašal obilo koncertov, recitalov, glasbenih matinej in kratkih glasbenih delavnic, ki so dodobra popestrili kulturni utrip Logatca. Poimenovanje festivala Veris – pomlad pa ni bilo mišljeno zgolj v časovnem pogledu vsakoletne izvedbe festivala, pač pa tudi v simboličnem. Veris je namreč leto za letom prinašal pomladno kulturno svežino z izvajalci, ki so bili iz domačih »logov« in širše, tudi preko slovenskih meja. Prav to prepletanje izvajalcev je festivalu dajalo nek prav poseben pečat.

 

Logaški pomladni festival Veris je poživljal logaško kulturo redno vsako leto do 2012. Po nekaj letih prekinitve smo se v GŠ Logatec odločili, da ga v letu 2020 ponovno oživimo in nadgradimo, predvsem v izobraževalnem delu njegovega poslanstva. Veris bo tako pod svojo streho poleg koncertov in recitalov vrhunskih domačih in tujih umetnikov gostil še projektno delovanje dveh orkestrov, in sicer pihalnega ter godalnega. V smislu izobraževalnih, večdnevnih - celodnevnih delavnic oz. campov, ko jih bodo vodili odličnimi mentorji in dirigenti. Umetniško vodstvo pihalnega orkestra Veris je zaupano domačinu Levu Pupisu, odličnemu mednarodno priznanemu umetniku in pedagogu, ki muzicira po vsem svetu ter poučuje mlade saksofoniste na ljubljanskem konservatoriju ter na glasbenih akademijah v Avstriji in Bosni in Hercegovini.

 

Umetniško vodstvo godalnega orkestra Veris prevzema Matej Avšič, ki prihaja iz znane glasbene družine in se je v Sloveniji in tujini uveljavil kot odličen umetnik in pedagog. Dolga leta je muziciral v SNG Opera in Balet v Ljubljani, poučeval na večih glasbenih šolah in seminarjih.

 

 

–– 

 

  • GLASBENI FESTIVAL VERIS bo potekal od četrtka, 20. 8. 2020, do nedelje, 23. 8. 2020.
  • PRIJAVE so odprte do 24. 4. 2020

  • LETAK − povezava:  1. stran (termin), 2. stran (vsebina in mentorji)
  • Več o mentorjih si lahko preberete spodaj:

–– 

 

 

Mentorji

Umetniški vodja Pihalnega orkestra Veris - Lev PUPIS

Lev Pupis, eden vodilnih klasičnih slovenskih saksofonistov je študiral na Dunaju, v Parizu in Ljubljani, kjer je zaposlen na Konservatoriju za glasbo in balet. Od leta 2018 saksofon poučuje tudi..
Več

Dirigent Pihalnega orkestra Veris - Alain CREPIN

Belgijski saksofonist, skladatelj in dirigent Alain Crepin, je bil do leta 2019 profesor saksofona na Kraljevem konservatoriju za glasbo v Bruslju.   Enaindvajset let je bil umetniški vodja..
Več

Asistent dirigenta - Vid PUPIS

Klarinetist Vid Pupis je glasbeno znanje pridobival v GŠ Logatec (prof. Marjan Grdadolnik),  na Srednji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani (prof. Igor Karlin in prof. Alojz  Zupan) in na..
Več

DUKARIČ Martin

Rodil se je  8.7.1983 v Ljubljani.   Svoje glasbeno šolanje je začel leta 1994/95, ko je postal učenec Glasbene šole Ljubljana Moste – Polje, in sicer pri prof. Jožetu Balažicu. Na SGBŠ..
Več

LOŠTREK Davor

Davor Loštrek je leta 1997 začel obiskovati nižjo glasbeno šolo v Logatcu pri prof. Luki Loštreku, v letu 2001 nadaljeval pri prof. Betki Bizjak Kotnik, pri kateri je ostal do zaključka..
Več

NAGODE Janja

Janja Nagode je v letu 2015 z dvema samostojnima tolkalnima koncertoma zaključila šolanje na Konservatoriju za glasbo v Ljubljani pri profesorju Jožetu Bogolinu, uspešno opravila sprejemni izpit..
Več

PETOHLEB Primož

Primož Petohleb je svoje glasbeno šolanje začel na glasbeni šoli v Postojni. To je nadaljeval na koservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani ter na Akademiji za glasbo v Ljubljani, kjer je leta..
Več

PUPIS Metka

Klarinetistka Metka Pupis, diplomantka Akademije za glasbo v Ljubljani (razred prof. Jože Kotar), je zaposlena kot učiteljica v Glasbeni šoli Vrhnika. Vodi šolski pihalni orkester. Je članica..
Več

REPE HORVAT Tanja

Flavtistka Tanja Repe Horvat je leta 2008 z odliko diplomirala na Akademiji za glasbo Ljubljana v razredu prof. Mateja Zupana. Po končani diplomi se je umetniško izpopolnjevala na glasbeni akademiji..
Več

Glasbena šola s pestrim izobraževalnim programom...

O šoli