Primož Malavašič, ravnatelj Glasbene šole Logatec

Primož Malavašič je po končanem študiju harmonike na Srednji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani ter orgel na Orglarski šoli v Ljubljani svoje znanje na področju orgel, klavirja in dirigiranja nadgrajeval na Deželnem Konzervatoriju v Celovcu pri odličnem in priznanem organistu Klausu Kuchlingu ter na Oddelku za cerkveno glasbo ljubljanske Akademije za glasbo, na katerem je v letu 2000 z odliko diplomiral. V letu 2007 je zaključil tudi podiplomski študij managementa v izobraževanju na Fakulteti za management v Kopru in si pridobil naziv specialist managementa v izobraževanju, v letu 2014 pa je diplomiral še na Oddelku za glasbeno pedagogiko Akademije za glasbo v Ljubljani.                  

 

Med izobraževanjem se je kot učenec, dijak in študent udeleževal številnih državnih in mednarodnih glasbenih tekmovanj, iz katerih je domov prinašal zlata in srebrna priznanja, plakete in nagrade.

 

Paleto vokalnih sestavov, ki jih je vodil oziroma jih še vodi, sestavljajo Otroški in mešani zbor župnije Podlipa pri Vrhniki, Oktet Raskovec in Zbor Sv. Pavla iz Vrhnike, PAZ Vinko Vodopivec, Komorni zbor Krog in Komorni zbor Ljubljanski madrigalisti.

 

Z naštetimi zbori je bil dolga leta redni udeleženec regijskih, državnih in mednarodnih tekmovanj. Od priznanj, plaket in posebnih nagrad za najboljšega dirigenta tekmovanja je potrebno posebej izpostaviti štiri srebrne plakete državnega tekmovanja v Mariboru v letih 2005, 2007, 2010 in 2018.

 

Na mednarodnih tekmovalnih odrih je s Primorskim akademskim zborom Vinko Vodopivec prejel zlato priznanje in posebno nagrado za najboljšega dirigenta na 7. Mednarodnem tekmovanju adventne in božične glasbe v Pragi (2006). Prav tako zlato priznanje v kategoriji moških in v kategoriji komornih zborov s PAZ Vinko Vodopivec prejel tudi leta 2009 na Mednarodnem zborovskem tekmovanju v Bratislavi, leto kasneje pa še zlato priznanje na Mednarodnem zborovskem tekmovanju v Zadru. V letu 2011 je naštetim zlatim priznanjem dodal še prvo nagrado na 33. Mednarodnem tekmovanju prof. Georgi Dimitrov v bolgarski Varni. S Primorskim akademskim zborom Vinko Vodopivec je izpeljal tudi tri odmevne turneje po Nemčiji in Švedski v letu 2006, po Južnoafriški republiki v letu 2009 in po Srbiji v letu 2014. S Komornim zborom Krog je leta 2007 na Mednarodnem zborovskem tekmovanju v avstrijskem Bad Ischlu prejel zlato plaketo in zasedel absolutno prvo mesto. V letu 2008 pa je na tekmovanjih v Švici (Montreux Choral Festival) prejel plaketo z oznako "Excellent", v Mariboru na 9. mednarodnem zborovskem tekmovanju pa zasedel skupno 3. mesto in prejel posebno priznanje, ki se podeljuje dirigentu za najboljšo sestavo sporeda v prostem programu.

 

Kot organist solist, v različnih komornih zasedbah in spremljevalec različnih zborov, koncertira po domovini in tujini. Dejaven je bil tudi na diskografskem področju. V vlogi zborovodje je s PAZ Vinko Vodopivec posnel dve zgoščenki,  Pesmi združujejo ob 55 - letnici zbora in Žlahtne kapljice ob 60 - letnici zbora.

 

Kot pianist je sodeloval z zborom Ignacij Hladnik iz Tržiča, s katerim je med drugim posnel zgoščenko »Od doma v svet«, kot organist pa s Slovenskim komornim zborom in dirigentom dr. Mirkom Cudermanom, s katerim je posnel kar osem tematskih zgoščenk v izjemni antologijski zbirki Musica sacra Slovenica.

 

V Sloveniji in tujini vodi različne glasbene delavnice, seminarje in tečaje ter predava o najrazličnejših glasbenih temah. Še posebej odmevna so bila predavanja in delavnice o slovenski glasbi na dveh elitnih šolah (Hilton College, Michaelhouse) v  Južni Afriki, leta 2008.

 

Deluje tudi kot strokovni spremljevalec zborovskih revij in član žirij na različnih glasbenih tekmovanjih doma in v tujini. Je predavatelj v Erudio izobraževalnem centru na višješolskem programu Organizator socialne mreže. 10 let je bil član Nacionalne komisije za glasbeno šolstvo pri Ministrstvu za izobraževanje in šport Republike Slovenije. Od leta 1993 je zaposlen v Glasbeni šoli Logatec.

 

Glasbena šola s pestrim izobraževalnim programom...

O šoli