SPECIALNI SEMINAR - VIOLINA

Žiga BRANK

 

Žiga Brank je eden vidnejših slovenskih violinistov in pedagogov. V njegovi igri so številni kritiki izpostavili rafiniran ton širokega spektra, tehnično briljanco in virtuozno razvnetost. Poučuje na Akademiji za glasbo v Ljubljani, tudi na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani. Redno vodi tudi seminarje in tečaje. Trenutno pripravlja izid dveh zgoščenk pri založbi ZKP Slovenija. Prva zgoščenka bo vsebovala Beethovnov violinski koncert in 2 romanci (z orkestrom RTV Slovenija pod taktirko S. Kulenovića), na drugi zgoščenki pa bo izdan celoten opus sonat za violino in klavir Johannesa Brahmsa (s pianistom Rokom Palčičem). Njegove druge izdaje vključujejo celotni cikel solo sonat Eugena Ysaye-ja in opus 24 capriccev Niccoloja Paganinija.

 

Med pomembnejšimi nastopi z orkestri velja omeniti koncert v sklopu Festivala Ljubljana, prvo izvedbo violinskega koncerta L. M. Škerjanca z orkestrom RTV Slovenija v Veliki dvorani Slovenske Filharomonije z dirigentom Simonom Krečičem. Kot solist je nastopil tudi s Sarajevsko Filharmonijo, Slovaškim državnim orkestrom, Komornim godalnim orkestrom Slovenske filharmonije. Med komornimi projekti v zadnjem času so najbolj opazni recitali s pianistom Petrom Milićem (Festival Maribor, gostovanja v Gradcu, abonma Kulturnega doma Nova Gorica), nastopi v okviru projekta Glasbeni svet Sherlocka Holmesa (Festival Radovljica, Festival Maribor, letni abonma Tolmin, cikel »Akustika« ljubljanske Drame, Narodni dom Maribor in sodelovanje s violončelistom Milanom Hudnikom (mednarodni festival Tartini v Piranu, mladinski cikel Narodnega doma Maribor).

 

Žiga Brank igra na instrument C. F. Landolfi, izdelanega leta 1750 v Milanu na katerega je igral eden najpomembnejših slovenskih violinistov Dejan Bravničar med leti 1957 - 2018.

 

 

 

 

********************

 

SPECIALNI SEMINAR - POZAVNA

Andrej KARBA

 

Andrej Karba, rojen leta 1983 v Mariboru, se je pričel učiti pozavno v Glasbeni šoli Slavka Osterca v Ljutomeru pri svojem očetu in učitelju pozavne Ignacu Karbi. Šolanje je nadaljeval na Glasbeni gimnaziji v Mariboru pri profesorju Mihaelu Švaganu in kasneje v tujini. Tako je leta 2007 z odliko diplomiral na Hochschule für Musik Freiburg im Breisgau v Nemčiji pri priznanem profesorju in solistu Branimirju Slokarju. Leto kasneje (2008) je uspešno opravil zahtevni sprejemni izpit na podiplomski študij na najvišji ravni v klasični glasbi (Soloklasse – Master of Arts in Specialized Music Performance) na Hochschule der Künste Bern v Švici. Leta 2010 je študij uspešno zaključil z nazivom »magister umetnosti« prav tako pri profesorju Branimirju Slokarju.

 

V času študija je bil večkratni štipendist Ministrstva za kulturo in organizacije Hirschmann Stiftung, ki podeljuje štipendije nadarjenim študentom v Švici.


V času šolanja je kot solist in tudi v komornih zasedbah prejel več plaket in nagrad na državnih in mednarodnih tekmovanjih:( TEMSIG, Internationaler Blechbläserwettbewerb Passau, Internationaler Solistenwettbewerb-INTERMUSICA…).


Prav tako je igral in sodeloval v najrazličnejših komornih skupinah in orkestrih: (œnm - österreichisches ensemble für neue musik , Camerata Salzburg, Theater Freiburg, SNG Maribor, Bienne Symphony Orchestra, Simfonični orkester RTV Slovenija…). Kot solist je nastopil s pihalnim orkestrom Univerze za glasbo in umetnost Graz (Universität für Musik und darstellende Kunst Graz), s simfoničnim pihalnim orkestrom Intermusica iz Bierkfelda (Avstrija), s simfoničnim orkestrom Biel iz Švice (Bienne Symphony Orchestra), s simfoničnim orkestrom iz Thuna (Švica)…


Od leta 2010 se aktivno ukvarja s poučevanjem in njegovi učenci dosegajo najvišje rezultate na državni in mednarodni ravni. Najprej je bil učitelj pozavne na Glasbeni šoli Slavka Osterca v Ljutomeru ter Glasbeni in baletni šoli Antona Martina Slomška v Mariboru, od leta 2013 pa je profesor na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana.

 

 

 

 

********************

 

SPECIALNI SEMINAR - OBOA

Živa LOŠTREK

 

Živa Loštrek je začela svojo glasbeno pot v Glasbeni šoli Logatec. Po zaključeni nižji glasbeni šoli je šolanje nadaljevala na Srednji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani pri prof. Maji Kojc, nato na  Akademiji za glasbo v Ljubljani pri prof. Božu Rogelji in za tem še pri Keiti Yamamotu na Visoki šoli za ples in glasbo v Koelnu.

 

V času svojega študija je bila aktivna v različnih orkestrih in je kot solistka in kot komorna glasbenica prejela številna priznanja. Kot solistka je nastopila tudi s Simfoničnim orkestrom Ljubljanske opere, Simfoničnim orkestrom koelnske visoke šole za ples in glasbo in drugimi.

 

Trenutno deluje kot orkestrska, komorna glasbenica in pedagoginja v Sloveniji in v tujini. Glasbeno se udejstvuje v različnih orkestrih in nastopa na različnih priznanih festivalih, kot sta Festival Ljubljana in Festival Podium v Esslingenu.

 

 

 

********************

 

 

Glasbena šola s pestrim izobraževalnim programom...

O šoli