FESTIVAL VERIS 2021

Logaški pomladni glasbeni festival Veris je ugledal luč sveta v letu 2001, kot samostojni projekt Glasbene šole Logatec in takratnega ravnatelja, profesorja Matjaža Albrehta. Sprva je v pomladnem času v Logatec prinašal obilo koncertov, recitalov, glasbenih matinej in kratkih glasbenih delavnic, ki so dodobra popestrili kulturni utrip Logatca. Poimenovanje festivala Veris – lat. Pomlad, pa ni bilo mišljeno zgolj v časovnem pogledu vsakoletne izvedbe festivala, pač pa tudi v simboličnem. Veris je namreč leto za letom prinašal pomladno kulturno svežino z izvajalci, ki so bili iz domačih »logov« in širše, tudi preko slovenskih meja. Prav to prepletanje izvajalcev je festivalu dajalo nek prav poseben pečat.

 

Logaški pomladni festival Veris je poživljal logaško kulturo redno vsako leto do pomladi 2012. Po nekajletni prekinitvi smo se v Glasbeni šoli Logatec odločili, da ga v letu 2020 ponovno oživimo in nadgradimo, predvsem v izobraževalnem delu njegovega poslanstva.

     

Veris bo tako tudi v letu 2021, od ponedeljka, 16. avgusta do sobote, 28. avgusta pod svojo streho poleg koncertov in recitalov vrhunskih domačih in tujih umetnikov, strokovnih seminarjev, predstavitev inštrumentov in izdelovanja inštrumentov, tržnice umetniških izdelkov, literarnih in pesniških recitalov, likovnih srečanj, v svojem jedru gostil projektno delovanje dveh orkestrov, in sicer pihalnega in godalnega. V smislu izobraževalnih, večdnevnih celodnevnih delavnic, ki jih bodo vodili odličnimi mentorji in dirigenti, bo orkester, ki smo ga preimenovali v Slovenski mladinski pihalni orkester VERIS, ponujal nepozabno glasbeno druženje z vrstniki, navdušenimi nad novimi doživetji.

 

Posebni gost festivala bo svetovno priznani hornist, Andrej Žust, ki bo vodil poseben seminar za mlade horniste. Pozavnisti bodo svoje znanje lahko izpopolnjevali  pri akademiku in profesorju na glasbeni akademiji v Budimpešti ter artistu Buffet Crampon, profesorju György Gyivicsan. Strokovne delavnice za odlično delo v orkestru bodo vodili priznani mentorji, ki so se že v lanskem letu izkazali kot odlična in uigrana mentorska ekipa. Za saksofoniste bo skrbel Davor Loštrek (saksofon), Metka Pupis (klarinet), Tanja Repe Horvat (flavta), Martin Dukarič (trobenta), Primož Petohleb (nizka trobila) in Janja Nagode (tolkala). Orkester bo vodil dirigent in profesor, Vid Pupis. Umetniško vodstvo Slovenskega mladinskega pihalnega orkestra Veris je zaupano domačinu Levu Pupisu, odličnemu mednarodno priznanemu umetniku in profesorju, ki koncertira po vsem svetu ter poučuje mlade saksofoniste na ljubljanskem konservatoriju za glasbo in balet, na glasbenih akademijah v Avstriji, Bosni in Hercegovini ter na premnogih strokovnih seminarjih doma in v tujini.

 

Godalni orkester Veris, ki bo potekal od četrtka, 26. avgusta do sobote, 28. avgusta, bo udeležencem odstiral nova spoznanja in jih vsestransko bogatil preko študija atraktivnega programa za godalni orkester, ki ga bodo predstavili na zaključnem koncertu. Lahko bodo pristopili tudi k individualnim uram pri mednarodno priznani profesorici in umetnici, Boženi Angelovi, spoznavali bodo svet starih (renesančnih, baročnih) inštrumentov, ki jim jih bo predstavil Domen Marinčič, specialist za stara glasbila in umetniški direktor Festivala Radovljica. Posebej se bodo posvetili baročnemu inštrumentu, violi da gamba. Inga Ulokina bo imela predavanje za starše o pomembnosti in pozitivnih vplivih vaje z inštrumentom. Priznani slovenski goslar Pavel Skaza pa bo udeležencem predstavil izdelavo godal. Mentorji delavnic bodo profesorji Matej Avšič, Neža Filipič, Tina Vrščaj, Ana Avšič, Marjetka Tekavec Mihevc, Peter Avšič in Matjaž Zorko. Umetniško vodstvo Godalnega orkestra Veris je zaupano violinistu, vrhunskemu umetniku in profesorju, Mateju Avšiču, ki prihaja iz znane glasbene družine in se je v Sloveniji in tujini uveljavil kot odličen glasbenik in pedagog. Dolga leta je muziciral v SNG Opera in Balet v Ljubljani, poučeval na številnih glasbenih šolah in strokovnih seminarjih. Prijave na festival bomo odprli v mesecu maju.

 

Veseli nas, da je tudi v letu 2021 častno pokroviteljstvo Festivala Veris sprejel logaški župan, gospod Berto Menard, soorganizacijo JSDK – izpostava Logatec in Knjižnica Logatec, partnerstvo pa Bufett Crampon.

   

V veselem pričakovanju snidenja na Festivalu VERIS 2021 vas vse lepo pozdravljamo!

 

Ekipa VERIS

 

 

 

Umetniški vodja Pihalnega orkestra Veris − PUPIS Lev

Lev Pupis, eden vodilnih klasičnih slovenskih saksofonistov je študiral na Dunaju, v Parizu in Ljubljani, kjer je zaposlen na Konservatoriju za glasbo in balet. Od leta 2018 saksofon poučuje tudi na Univerzi za glasbo v Grazu, v letu 2019 je postal gostujoči profesor tudi na Akademiji za glasbo v Sarajevu. Njegovi profesorji so bili Oto Vrhovnik, Jean-Yves Fourmeau, Vincent David in Matjaž Drevenšek.

 

Poleg intenzivne pedagoške angažiranosti je aktiven tudi kot solist in koncertira s priznanimi domačimi in tujimi komornimi, simfoničnimi ter pihalnimi orkestri ( Orkester Slovenske filharmonije, RTV simfonični orkester, Gudači sv. Đorđa, Puhački orkester hrvatske armije).

 

Njegova bogata kariera komornega glasbenika sega v v študijska leta na Dunaju, kjer se je kalil v saksofonskem kvartetu Danubia, nekaj let kasneje pa bil ustanovni član kvarteta Ensemble 4saxess, s katerim je v 20 letih koncertiral po Evropi in ZDA ter posnel tudi nekaj zgoščenk. S kolegi je leta 2011 ustanovil slovenski orkester saksofonov SOS, katerega vodja in koncertni mojster je.

 

Zanj in za zasedbe v katerih sodeluje je bilo napisanih preko 30 skladb sodobnih slovenskih in tujih avtorjev. Vsa ta dela je tudi krstno izvajal.

Lev Pupis pogosto predava na tujih glasbenih ustanovah in mednarodnih glasbenih ter saksofonskih festivalih (Hartford, Shenandoah, Tilburg, Utrecht,Bratislava, Dunaj, Debrecen, Trento, Nova Gorica).

 

Kot žirant je pogosto vabljen na glasbena tekmovanja doma in v tujino ('Josip Nochta' Zagreb, 'Mednarodno tekmovanje' Nova Gorica, 'Marco Fiorindo' Torino, 'Davorin Jenko' Beograd, 'Electe' Subotica).

 

Poleg poučevanja in koncertiranja je aktiven tudi kot organizator in vodja pedagoško umetniških projektov Mednarodni festival AS Bled, poletni glasbeni festival ALPSAXSUMMER, prav tako je bil  pobudnik mednarodnega festivala Emona Ljubljana, ki ga je v letih 2011 in 2013 tudi vodil.

 

Lev je umetniški vodja kulturnega društva Sekvoja, v katerem aktivno sodeluje preko 50 saksofonistov vseh generacij. Julija 2015 je bil v Strasbourgu na 17. svetovnem kongresu saksofonistov izvoljen v predsedstvo mednarodnega komiteja saksofonistov, katerega član je bil do leta 2018.

 

Seznam mentorjev

Glasbena šola s pestrim izobraževalnim programom...

O šoli