Preveri katere inštrumente učimo?

Program

TUREK Ajda Stina

Magistrica sodobnega nastopanja in glasbene produkcije

Ajda Stina Turek je z najvišjimi ocenami – Summa Cum Laude leta 2018 diplomirala iz Vocal performance na Berklee College of Music v Bostonu, ZDA. Sedaj mlada jazz pevka in skladateljica je leta 2013 na Poletni šoli Berklee Jazz Clinics v okviru Jazz festivala Umbria v Perugi edina med 60 mladimi pevci iz 29 držav prejela posebno priznanje, delno štipendijo za vsa štiri leta študija na Berklee College of Music v Bostonu. Omogočila ji je začetek študija po maturah na gimnaziji Jožeta Plečnika v Ljubljani in na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani, kjer jo je glavni predmet, jazz petje, poučevala prof. Nada Žgur. Še pred pričetkom študija v ZDA je bila kot najmlajša udeleženka finalistka festivala Riga Jazz Stage 2014 v Latviji.

 

Med študijem je bila v vseh semestrih uvrščena na Dean's list, lestvico najboljših študentov na Berklee College of Music v Bostonu. Je tudi edina študentka prejemnica prestižne nagrade "Outstanding Jazz Vocalist Award 2017", ki jo je v hudi konkurenci odličnih vokalistov prejela na predlog številnih profesorjev na Berkleeju. Prav tako je imela v okviru dela, ki ga je zadnji dve leti opravljala na oddelku za organizacijo dogodkov na Berkleeju priložnost sodelovati z glasbeniki kot so Kurt Elling, Sheila Jordan, Kevin Mahogany, Ellis Marsalis, Delfeayo Marsalis, Jason Marsalis, Rita Moreno, Lionel Richie, Kenny Werner, Rosanne Cash in Lucinda Williams in pa Peter Eldridge (New York Voices), ki je bil tudi njen profesor.

 

Ajda Stina Turek je marca 2018 izdala avtorski album Sonder, je avtorica glasbe in besedil v angleščini. Predstavitev albuma, koncert na Radiju Slovenija, so predvajale evropske radijske postaje ob Mednarodnem dnevu jazza. Album Sonder se giblje od latino jazza, RnB-ja do bluesa. Na snemanju je sodelovalo 25 glasbenikov iz Združenih držav Amerike, Izraela, Južne Koreje, Japonske, Ekvadorja, Hrvaške, Poljske itd. Vse aranžmaje pa je napisal prav tako Berkleejev diplomant, odličen Nino Šamanić.

 

Po diplomi se je Ajda vrnila v Ameriko, tokrat v New York, kjer je živela, nastopala in ustvarjala eno leto. Njena avtorska skladba »The World We Don't Live« pa se je uvrstila na jazzovsko kompilacijo Music Slovenija – Jazz 2019, ki jo je izdal Sigic, kjer se predstavljajo izbrani priznani in obetavni slovenski jazzisti.

 

Ko se je junija 2019 za krajši čas vrnila v Slovenijo, je nastopila na festivalu Jazz Ljubljana v Cankarjevem domu z Big Bandom RTV Slovenija, skupaj z ostalimi v New Yorku živečimi slovenskimi jazz izvajalci, avtorji. Na Slovenski popevki 2019 se je predstavila s skladbo »V melodiji večnega dueta«, za katero je napisala tako glasbo kot besedilo. S strani strokovne komisije je zanjo prejela nagrado za najobetavnejšo avtorico – izvajalko.

 

Jazzovski producenti Euroradia vsako leto združijo glasbenike v Evroradijski jazzovski orkester. S strani Radia Slovenija, programa ARS, je bila za nastop izbrana Ajda Stina Turek. Odmevni koncerti so bili na Dunaju, v Gradcu, Linzu in Salzburgu.

 

Konec oktobra 2019 se je Ajda za štiri mesece odpravila nastopat na križarko Norwegian Epic, kjer je bila članica jazz kvarteta in Cabareta.

 

Lansko leto marca je Ajda z odličnim vibrafonistom Vidom Jamnikom pri ZKP RTV izdala album Rajska ptica, na katerem so njune avtorske skladbe ter priredbe jazz standardov in slovenskih popevk. Istega leta avgusta je Ajda zaključila študij na magistrski stopnji smer petje in glasbena produkcija na evropski podružnici Berklee College of Music, Berklee Valencia v Španiji in se preselila nazaj v Slovenijo, kjer je opravila prakso kot studijska inženirka v snemalnem studiu The Cosmosonic Studios pri odličnem audio inženirju skupine Laibach, Mateju Gobcu in pa tudi Mateju Pečaverju.

 

Junija je Ajda izdala že tretji album z naslovom Trauma pri katerem se je osredotočila na ozaveščanje mentalnega zdravja. Pri nastanku albuma je tesno sodelovala s kolumbijskim producentom Sebastianom Izácigo in audio inženirjem iz Italije, Giovannijem Landom.

 

Seznam učiteljev

Glasbena šola s pestrim izobraževalnim programom...

O šoli