Preveri katere inštrumente učimo?

Program

KOMPARE VOLASKO Nina

Magistra umetnosti (petje) in profesorica angleščine ter latinščine

Nina Kompare Volasko je po končanem šolanju na SGBŠ v Ljubljani, kjer je bila dobitnica Škerjančeve nagrade za izjemne zasluge pri umetniškem uveljavljanju SGBŠ, kot varovanka Ustanove Gallus in štipendistka Ministrstva za kulturo RS  študij petja nadaljevala na Birminghm Conservatoire v Veliki Britaniji in z odliko (1st class) diplomirala leta 2002. Dve leti kasneje je zaključila podiplomski študij na Kraljevem glasbenem konservatoriju v Bruslju. Zaključila je tudi študij angleškega ter latinskega jezika in književnosti na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani.

 

V času študija je nastopila v različnih opernih vlogah (Harry v Albert Herring, Sesto v Giulio Cesare, Susanna v Le nozze di Figaro, Drusilla v L’incoronatione di Poppea,  Pamina v Die Zauberflöte ter sodelovala v opernih scenah kot Marzelinne v Fidelio, Alice v Falstaff, Anne v Rake's Progress).

Kot koncertna pevka in interpretinja samospevov je s širokim repertoarjem del od zgodnjega baroka do sodobne vokalne ustvarjalnosti obsežno nastopala na odrih v Sloveniji, Veliki Britaniji, Italiji, Nemčiji, Belgiji, Kanadi, ZDA, Švici, na Nizozemskem ter na Švedskem.

 

Sodelovala je z različnimi vokalno inštrumentalnimi sestavi in orkestri, med drugim s Simfoniki RTVS, z Revijskim orkestrom RTVS, Big Bandom RTVS, s City of Birmingham Symphony Orchestra, BC Contemporary Ensemble, BC Wind Ensemble, z Mendelssohn Strings, s simfoničnim orkestrom Cantabile ter s komornimi ansambli kot so Komorni ansambel Gaudeamus, Val Camerata in Capella Carniola. Nastopila je na različnih festivalih kot so Accademia Europea di musica antiqua Bolzano, Printemps musical de Silly, Feesten van Gent, Festival Brežice.

 

Za arhiv Radia Slovenija je posnela vrsto pesmi s pianisti Erikom Šulerjem, Maud van Thienen, Denysom Masliukom in Klemnom Golnerjem. S ciklusom pesmi Quand la lune danse nastopa na zgoščenki sodobne komorne glasbe priznanega belgijskega skladatelja Jana Van Landeghema, ki je izšla leta 2006 (Pavane Records). Leta 2008 je izšla njena zgoščenka slovenskih ljudskih pesmi Sijaj mi, sončece (ZKP RTVS) in leta 2022 zgoščenka skladb Josipine Turnograjske in Miroslava Vilharja Na gladini spomina v sodelovanju s pianistom Klemnom Golnerjem (ZKP RTVS).

 

Nina Kompare Volasko poučuje petje na Glasbeni šoli Logatec, njeni učenci pa redno dosegajo vidne uspehe in posegajo po najvišjih nagradah na državnih in mednarodnih tekmovanjih. Med leti 2006 in 2020 je delovala tudi na Glasbeni matici Ljubljana kot pevska pedagoginja in vodja Pevske šole Glasbene matice. Med leti 2004  in 2009 je poučevala petje na Umetniški gimnaziji Koper ter med leti 2009 in 2012 vokalno tehniko na Akademiji za glasbo. Poseben poudarek v svojem pedagoškem delu namenja pevskemu izobraževanju najmlajših pevcev v predmutacijskem obdobju. Kot specialistka za vokalno tehniko redno sodeluje z različnimi domačimi in tujimi pevskimi sestavi ter vodi strokovne in izobraževalne pevske seminarje, med drugim večkrat v sodelovanju z Zavodom za šolstvo RS in Javnim skladom republike Slovenije za kulturne dejavnosti.

Seznam učiteljev

Glasbena šola s pestrim izobraževalnim programom...

O šoli