Preveri katere inštrumente učimo?

Program

KOMPARE VOLASKO Nina

Magistra umetnosti (petje) in profesorica angleščine ter latinščine

Nina Kompare Volasko je s študijem petja začela v razredu Marcosa Bajuka na SGBŠ v Ljubljani, kjer je diplomirala leta 1999 in bila leta 2000 dobitnica Škerjančeve nagrade. Študij je nadaljevala v razredu Maureen Brathwaite na Birmingham Conservatoire v Veliki Britaniji, kjer je bila finalistka BC Singing Prize in zmagovalka Cecil Drew Oratorio Prize.
S podporo Ministrstva za kulturo RS, Ustanove Gallus in Birmingham Conservatoire je na Birmingham Conservatoire z odliko diplomirala leta 2002 in leta 2004 zaključila magistrski študija na Kraljevem konservatoriju v Bruslju, v razredu Lene Lootens. Izpopolnjevala se je na mojstrskih tečajih K. Widmerja, J. Streetsa, Delle Jones, R. Millerja, C. Ritterja, B. Schlick in U. Reinemanna.


Nina je zaključila tudi študij na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani in je diplomirana anglistka in profesorica latinščine.

 

V času študija je nastopila v različnih opernih vlogah: Harry v Albert Herring, Sesto v Giulio Cesare, Susanna v Le nozze di Figaro, Drusilla v L’incoronatione di Poppea ter sodelovala v opernih scenah kot Marzelinne v Fidelio, Alice v Falstaff, Anne v Rake's Progress in Pamina v Die Zauberflöte. Na oratorijskem odru je nastopila v delih Missa St. Joannis de Deo, Nelsonmesse, Creation (J. Haydn), Messiah (G. F. Händel), Krönnungsmesse, Requiem, Exultate Iubilate, Vesperae solennes de confessore, Vesperae de Domenica, C-mol Messe, Missa longa in C (W.A. Mozart), Requiem (G. Faure), Kantate BWV 21, 61, 51 (J.S. Bach), Magnificat (C.P.E. Bach), Kralj David (A. Honegger).

 

Njen koncertni in pesemski repertoar obsega Carmina burana (C. Orf), Quatre chansons de jeunesse, Ariettes Oubliées, Fêtes galantes (C. Debussy), Fiancailles pour rire (F. Poulenc), Brentano Lieder, Mädchenblumen (R. Strauss), Tehillim (S. Reich), Sieben frühe Lieder (A. Berg), Liederkreis, Frauenliebe und Leben (R. Schumann), Zigeunerlieder (A. Dvoržak).

 

Sodelovala je z različnimi orkestri, med drugim s Simfoniki RTVS, City of Birmingham Symphony Orchestra, Birmingham Conservatoire Contemporary in Wind Ensemble, Capelle Orchestra, in Mendelssohn Strings, in gostuje tudi v komornem ansamblu Gaudeamus. Nastopila je na različnih festivalih : Mladi umetniki pod Vitrancem, Študentski festival zgodnje glasbe Brežice, Accademia Europea di musica antiqua Bolzano, Printemps musical de Silly, Feesten van Gent.


Izdala je tudi zgoščenko slovenskih ljudskih pesmi in sodelovala pri zgoščenki sodobne komorne glasbe priznanega belgijskega skladatelja Jana Van Landeghema. Kot recitalistka, koncertna pevka in članica različnih komornih sestavov Nina Kompare Volasko veliko nastopa na domačih in tujih odrih ter vodi pevske seminarje doma in v tujini.

 

Od leta 2004 poučuje predmet petje na GŠ Logatec in Gimnaziji Koper.

Seznam učiteljev

Glasbena šola s pestrim izobraževalnim programom...

O šoli