Preveri katere inštrumente učimo?

Program

JANJIĆ Lidija

Predmetna učiteljica glasbene vzgoje

Sem Lidija Janjić. Moje glasbeno šolanje je potekalo v Mariboru, kjer sem na Pedagoški akademiji iz smeri glasbenega pouka tudi diplomirala. Na Glasbeni šoli Logatec poučujem Nauk o glasbi že vrsto let. Nekateri moji bivši učenci so že uspešni glasbeni pedagogi in glasbeniki.

 

V teh letih se jih je nabralo kar veliko, ki sem jim uspešno pomagala opraviti preiskus iz Nauka o glasbi za nadaljnje šolanje na Srednji glasbeni šoli.


Poučujem vse starostne skupine od 5 do 55 let. Za poučevanje se poslužujem različnih učbenikov, nekaj sem jih za šolske potrebe sestavila sama.

 

Vsa ta leta smo z učenci počeli vrsto zanimivih dejavnosti tudi izven pouka.

 

Kot mlada novopečena učiteljica sem na prošnjo učenk višjih razredov osnovne šole postala njihova plesna mentorica. Delo s  plesnimi koraki  me je  očaralo in ples sem potem več let  poučevala  v različnih ustanovah, tudi v glasbeni šoli.

 

Vrstili so se nastopi z različnimi vsebinami. Učenci so peli, igrali in plesali v skupinah ali solistično. Pri predstavah so mi z instrumentalnimi točkami pomagali kolegi, pri kostumih in sceni tudi starši, nemalokrat pa sem  vlogo scenarista, režiserja in kostumografa  z veseljem prevzela tudi sama. Nekateri nastopi so postali vsakoletna stalnica, kot na primer glasbeni karneval za pusta in novoletni nastopi.

 

Leta 1998/99 smo na pobudo takratnega ravnatelja z učenci sestavili Orffov ansambel. Vanj so bili vključeni učenci, ki niso igrali orkesterskih glasbil in so tako dobili priložnost za skupinsko muziciranje in ustvarjanje. Nastopali smo na šolskih nastopih in se udeležili tudi revije v Velenju.

 

Od leta 1995 do 2000 sem bila mentorica šolskega glasila. Učenci so v njem poročali o dogajanju na šoli, pisali misli o glasbi, risali ob glasbi in o glasbi, izvajali ankete, sestavljali rebuse in križanke, pesmi in seveda pisali lastne skladbice. Tudi intervju s kakšnim izmed učiteljev in poročilo iz nastopa ali vtisi iz tekmovanja so v posameznih številkah.V letih 2001 in 2002  sem kot urednica pripravljala tedensko oddajo glasbene šole Logatec na valovih Notranjskega radia. Imenovala se je »Polovinka« in je predstavljala glasbeni in predvsem glasbenošolski utrip.

 

Najbolj pa sem vesela sodelovanja s skladateljico Miro Voglar, ki piše čudovite pesmi za otroke. Kot plod sodelovanja smo z našimi najmlajšimi učenci posneli CD »Balalajci«. K sodelovanju smo pritegnili tudi VVZ Kurirček in OŠ 8 talcev Logatec, ki so pomagali pri ilustriranju knjige z istim naslovom in pri izvedbi glasbene pravljice. Izdaja nosi letnico 2005.
Najnovejši plod sodelovanja pa je CD priložen h knjigi z naslovom »Palček pomagaj« in je izšel konec leta 2007.

 

− Lidija Janjić

 

 

Seznam učiteljev

Glasbena šola s pestrim izobraževalnim programom...

O šoli