Preveri katere inštrumente učimo?

Program

GOTAR Alenka

Magistrica glasbe

Alenka Gotar (rojena 23. 8. 1977) je ena najbolj prepoznavnih pevk v Sloveniji, operna pevka, ki je prva v Sloveniji uvedla povezavo/crossover pop-opere.

 

Izhaja iz Domžal, natančneje iz Rodice, kjer je obiskovala osnovno šolo ter nižjo glasbeno šolo, nato je šolanje nadaljevala na Gimnaziji Poljane v Ljubljani in sočasno na Srednji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani, kjer je začela študirat solopetje. Pot jo je nato vodila v tujino, kjer je študirala petje v Baslu v Švici in na slovitem Mozarteumu v avstrijskem Salzburgu, kjer je tudi magistrirala iz petja, opere in teaterskih znanosti.


12 let je bila solistka v obeh naših opernih hišah, v Ljubljani in Mariboru, pot pa jo je kot solistko vodila tudi na operne odre v Zagreb, Split, Salzburg, Basel, Zürich, München, Bolzano, Bregenz, Skopje, Toronto, Tokio, Nagano, Osako itd. Pela je več kot 30 različnih vlog. Kot koncertna solistka je pela po celotni Evropi, Skandinaviji, v Ameriki, Kanadi in Aziji.


Širši slovenski publiki se je predstavila z zmago na EMI 2007, kjer je zaorala ledino z mešanjem opere in popa, kateri so sledili mnogi. Kot prvi v zgodovini ji je uspel preboj v finale Eurosonga, kjer je na koncu Sloveniji pripela imenitno 15. mesto. Izbrana je bila tudi za najboljši vokal Eurosonga 2007.

 

S tem je kot prva uvedla opero na Eurosong, kar je zdaj postala stalnica.
Tudi na pop področju je nanizala nekaj vidnih uspehov doma in v tujini, 5. mesto na slovenski popevki 2008, nagrada za najboljše besedilo na Sunčanih skalah 2007, 3. mesto na splitskem festivalu 2009, ter mnogo drugih nagrad. Leta 2011 je izdala album Alenka: portret, ki zajema celotni pregled njenega umetniškega opusa. Pela in snemala je z največjimi legendami v Sloveniji in v tujini, sploh na področju stare Jugoslavije.

 

Leta 2015 pa je s svojim možem Anžetom Šuštarjem posnela valček »Še vedno si tu«, ki je bil, po mnenju strokovnjakov, izbran za najlepši valček leta 2015 in absolutni rekorder na slovenskih lestvicah po dolžini trajanja na prvih mestih. Tako je pustila pečat tudi na narodno-zabavnem glasbenem področju.
Trenutno, poleg pevske dejavnosti, vodi tudi eno najuspešnejših šol petja v Sloveniji, saj njeni učenci zmagujejo doma in v tujini, se uvrščajo v finale glasbenih šovov in močno krojijo slovenski glasbeni prostor. Sedaj je Alenka Gotar svojo pedagoško dejavnost razširila še na eno vejo glasbe: mjuzikal. Poučuje petje, igro, glasbeno gledališče. Njeni učenci nastopajo v predstavah širom po Sloveniji, tudi sama deluje kot avtorica in režiserka.

 

Da pa Alenka Gotar ni zgolj glasbenica, temveč velik človek, humanitarec, dokazujejo nešteti dobrodelni koncerti, neštete velike dobrodelne akcije: za Urbanovo srce, naredila je največji humanitarni koncert v Sloveniji v zadnjem času, kjer so zbrali denar za nakup postelj za celoten porodni oddelek postojnske Porodnišnice.

 

Nosi pa tudi naziv "Strmolska vrtnica", ki ga podeljuje rodbina Hribar za najbolj zaslužne za promocijo in širjenje zgodbe gradu Strmol, ter zavzemanje za spravo med Slovenci. Ta naziv je osamosvojitve do zdaj dobilo le 5 ljudi.

 

Poročena je z odličnim glasbenikom Anžetom Šuštarjem, vnukom Nika Zajca, in je mati sinu Nikolasu.

 

 

Seznam učiteljev

Glasbena šola s pestrim izobraževalnim programom...

O šoli