Preveri katere inštrumente učimo?

Program

Intenzivni vikend pihalnega in kitarskega orkestra

V soboto, 17. marca 2018,  zjutraj smo prispeli v CŠOD Gorenje pri Zrečah, kjer sta pihalni in kitarski orkester Glasbene šole Logatec imela intenzivne vaje.

 

Kitarski orkester je začel s skupnimi vajami, pihalni orkester pa je bil razdeljen v sekcije. Trobila in tolkala je vodila učiteljica Taja, flavte je vodila učiteljica Sara, preostanek pihal pa učitelj in dirigent Vid. Po kosilu so se vaje nadaljevale v sekcijskih skupinah, takrat so se tudi kitaristi in kitaristke razdelili v manjše skupine ter vadile z učiteljem Miho.

 

Sekcijske vaje otrokom omogočajo, da se med seboj lažje slišijo, saj so vadbene skupine manjše kot pri skupni orkestrski vaji. Učitelj, ki vaje vodi, lahko individualno koregira igranje vsakega posameznika, prav tako se lahko natančneje posveča specifiki različnih skupin glasbil.

 

Zvečer ter naslednji dan so sledile še skupne vaje orkestrov. Nekateri učenci so se lahko preizkusili tudi v dirigiranju, saj so tako spoznali napor tega početja ter dojeli pomen določenih gibov, kar so lahko kasneje prenesli še na lastno igranje.

 

Bivanje v domu je potekalo mirno, otroci so poslušali glasbo, se pogovarjali in igrali razne interaktivne igre. 

 

Vsi učenci so bili pohvaljeni iz strani vseh spremljevalnih učiteljev, saj so vadili z veliko vnemo in trudom. Resnično menim, da so bile te intenzivne vaje dobro strukturirane in organizirane, da so učenci lahko izpopolnili svoje igranje v orkestrski igri. Dokaz temu je, da so na zadnji skupni vaji pred odhodom domov igrali bolje, natančneje in bolje so upoštevali dirigentove kretnje, kot pred odhodom v CŠOD.

 

V foto galeriji si lahko ogledate nekaj utrinkov tega vikenda.

 

Taja Tuljak, prof.

Glasbena šola s pestrim izobraževalnim programom...

O šoli