FESTIVAL VERIS 2021

Logaški pomladni glasbeni festival Veris je ugledal luč sveta v letu 2001, kot samostojni projekt Glasbene šole Logatec in takratnega ravnatelja, profesorja Matjaža Albrehta. Sprva je v pomladnem času v Logatec prinašal obilo koncertov, recitalov, glasbenih matinej in kratkih glasbenih delavnic, ki so dodobra popestrili kulturni utrip Logatca. Poimenovanje festivala Veris – lat. Pomlad, pa ni bilo mišljeno zgolj v časovnem pogledu vsakoletne izvedbe festivala, pač pa tudi v simboličnem. Veris je namreč leto za letom prinašal pomladno kulturno svežino z izvajalci, ki so bili iz domačih »logov« in širše, tudi preko slovenskih meja. Prav to prepletanje izvajalcev je festivalu dajalo nek prav poseben pečat.

 

Logaški pomladni festival Veris je poživljal logaško kulturo redno vsako leto do pomladi 2012. Po nekajletni prekinitvi smo se v Glasbeni šoli Logatec odločili, da ga v letu 2020 ponovno oživimo in nadgradimo, predvsem v izobraževalnem delu njegovega poslanstva.

     

Veris bo tako tudi v letu 2021, od ponedeljka, 16. avgusta do sobote, 28. avgusta pod svojo streho poleg koncertov in recitalov vrhunskih domačih in tujih umetnikov, strokovnih seminarjev, predstavitev inštrumentov in izdelovanja inštrumentov, tržnice umetniških izdelkov, literarnih in pesniških recitalov, likovnih srečanj, v svojem jedru gostil projektno delovanje dveh orkestrov, in sicer pihalnega in godalnega. V smislu izobraževalnih, večdnevnih celodnevnih delavnic, ki jih bodo vodili odličnimi mentorji in dirigenti, bo orkester, ki smo ga preimenovali v Slovenski mladinski pihalni orkester VERIS, ponujal nepozabno glasbeno druženje z vrstniki, navdušenimi nad novimi doživetji.

 

Posebni gost festivala bo svetovno priznani hornist, Andrej Žust, ki bo vodil poseben seminar za mlade horniste. Pozavnisti bodo svoje znanje lahko izpopolnjevali  pri akademiku in profesorju na glasbeni akademiji v Budimpešti ter artistu Buffet Crampon, profesorju György Gyivicsan. Strokovne delavnice za odlično delo v orkestru bodo vodili priznani mentorji, ki so se že v lanskem letu izkazali kot odlična in uigrana mentorska ekipa. Za saksofoniste bo skrbel Davor Loštrek (saksofon), Metka Pupis (klarinet), Tanja Repe Horvat (flavta), Martin Dukarič (trobenta), Primož Petohleb (nizka trobila) in Janja Nagode (tolkala). Orkester bo vodil dirigent in profesor, Vid Pupis. Umetniško vodstvo Slovenskega mladinskega pihalnega orkestra Veris je zaupano domačinu Levu Pupisu, odličnemu mednarodno priznanemu umetniku in profesorju, ki koncertira po vsem svetu ter poučuje mlade saksofoniste na ljubljanskem konservatoriju za glasbo in balet, na glasbenih akademijah v Avstriji, Bosni in Hercegovini ter na premnogih strokovnih seminarjih doma in v tujini.

 

Godalni orkester Veris, ki bo potekal od četrtka, 26. avgusta do sobote, 28. avgusta, bo udeležencem odstiral nova spoznanja in jih vsestransko bogatil preko študija atraktivnega programa za godalni orkester, ki ga bodo predstavili na zaključnem koncertu. Lahko bodo pristopili tudi k individualnim uram pri mednarodno priznani profesorici in umetnici, Boženi Angelovi, spoznavali bodo svet starih (renesančnih, baročnih) inštrumentov, ki jim jih bo predstavil Domen Marinčič, specialist za stara glasbila in umetniški direktor Festivala Radovljica. Posebej se bodo posvetili baročnemu inštrumentu, violi da gamba. Inga Ulokina bo imela predavanje za starše o pomembnosti in pozitivnih vplivih vaje z inštrumentom. Priznani slovenski goslar Pavel Skaza pa bo udeležencem predstavil izdelavo godal. Mentorji delavnic bodo profesorji Matej Avšič, Neža Filipič, Tina Vrščaj, Ana Avšič, Marjetka Tekavec Mihevc, Peter Avšič in Matjaž Zorko. Umetniško vodstvo Godalnega orkestra Veris je zaupano violinistu, vrhunskemu umetniku in profesorju, Mateju Avšiču, ki prihaja iz znane glasbene družine in se je v Sloveniji in tujini uveljavil kot odličen glasbenik in pedagog. Dolga leta je muziciral v SNG Opera in Balet v Ljubljani, poučeval na številnih glasbenih šolah in strokovnih seminarjih. Prijave na festival bomo odprli v mesecu maju.

 

Veseli nas, da je tudi v letu 2021 častno pokroviteljstvo Festivala Veris sprejel logaški župan, gospod Berto Menard, soorganizacijo JSDK – izpostava Logatec in Knjižnica Logatec, partnerstvo pa Bufett Crampon.

   

V veselem pričakovanju snidenja na Festivalu VERIS 2021 vas vse lepo pozdravljamo!

 

Ekipa VERIS

 

 

 

LOŠTREK Davor

Davor Loštrek je leta 1997 začel obiskovati nižjo glasbeno šolo v Logatcu pri prof. Luki Loštreku, v letu 2001 nadaljeval pri prof. Betki Bizjak Kotnik, pri kateri je ostal do zaključka izobraževanja na Srednji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani leta 2007. Študij je nadaljeval na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani, pri prof. Matjažu Drevenšku, kjer je v letu 2016 diplomiral.


Njegovi glavni dosežki vključujejo štiri zlate medalje, eno srebrno in pet nagrad na državnem tekmovanju mladih glasbenikov v Ljubljani, 2001, 2004, 2007, 2009 in 2010. Četrto mesto na 2. mednarodnem tekmovanju saksofonistov v Novi Gorici leta 2003, tretje mesto na 3. mednarodnem tekmovanju saksofonistov Alpe-Adria-Donava leta 2005. Zlato medaljo na državnem tekmovanju komornih skupin 2006, zlato plaketo in prvo nagrado, z osvojenim najvišjim številom točk v najvišji kategoriji komornih skupin TEMSIG 2010. Prvo mesto in prvo nagrado na 1. tekmovanju v Kopru Saksistra 2006 in prav tako prvo nagrado ter prvo mesto na 2. mednarodnem tekmovanju v Kopru Saksistra 2007.


Sodeloval je tudi v nekaterih seminarjih in mojstrskih tečajih: šola Alpe-Donava-Jadran Krško leta 2002, peto mednarodno srečanje saksofonistov v Novi Gorici leta 2001, sedmo mednarodno srečanje saksofonistov v Novi Gorici 2003, mojstrski tečaj s prof. Claude Delangle iz Francije v Samoboru (HR) 2004, tretja glasbena delavnica Saksistra v Kopru 2005, četrta glasbena delavnica Koper 2006 in deseto mednarodno srečanje saksofonistov v Novi Gorici leta 2006 ter mojstrski tečaj s prof. Jean-Yves Formeau v Novi Gorici 2006.


Redno sodeluje in je stalni član zasedb, kot so: Pihalni orkester Logatec, Pihalni orkester Alpina Žiri, Simfonični orkester RTV Slovenija , Simfonični orkester Cantabile, Philharmonie Salzburg, SOS orkester saksofonov.
Davor je kot vokalist in saksofonist član tudi drugih glasbenih skupin, s katerimi ustvarja avtorsko glasbo, nastopa po Sloveniji ter v tujini in zaseda najvišja mesta na natečajih in tekmovanjih.


Tekom študija in po zaključku diplome je pridobil veliko znanja in izkušenj s poučevanjem saksofona ter teorije. Svoja znanja, izkušnje in veselje do glasbe želi predajati ljudem in predvsem mladim.

 

Seznam mentorjev

Glasbena šola s pestrim izobraževalnim programom...

O šoli