DELAVNICE - Igra(nje) na odru

Simona NAGODE

 

 

Simona Nagode poučuje na OŠ 8 talcev Logatec, kjer je 20 let vodila gledališki krožek Sezuti čevelj. Z mladimi igralci se je udeleževala gledaliških srečanj in festivalov, na katerih so med drugim prejeli dve zlati plaketi in več bronastih priznanj na državnem nivoju ter nagrade za najboljšo ter najbolj izvirno predstavo.

 

V letu 2021 je izdala gledališki priročnik Sezuti čevelj, ki je namenjen ustvarjalcem gledaliških predstav. Je tudi soavtorica priročnika Kamišibaj v šoli in doma. Kamišibaj, japonsko tehniko pripovedovanja, je skupaj s sodelavci razvijala kot učno in didaktično sredstvo, sodelovala pri organizaciji festivalov in nastopala po Sloveniji in v zamejstvu. V svoje poučevanje uvaja različne nove metode, ki jih predstavlja na seminarjih Zavoda za šolstvo in mednarodnih simpozijih.

 

***********

 

Prepletanje govora, giba in glasbe = IGRA(nje) NA ODRU

 

Vaje, ki jih v gledališču izvajajo mladi igralci med pripravo na predstave, bomo prenesli med mlade glasbenike. Z vajami se bodo mladi glasbeniki urili v poslušanju in natančnem opazovanju, pa tudi v sproščenem, a zbranem igranju svojega glasbila. Hkrati bodo improvizirali in raziskovali svoj lasten izraz. Spoznali bodo vaje, ki so primerne pred nastopom, in razmišljali o glasbenem nastopu, ki je podoben gledališkemu nastopu s prezenco na odru. Raziskovali bodo, če nam lahko »čutni spomin« pomaga pri razvijanju barve zvoka glasbila, ko interpretiramo skladbo.

 

 

 

 

********************

 

DELAVNICA - Fix and play

Roberto BUTTUS

 

Roberto se s pihali in trobili ukvarja od leta 1991. Od leta 1999 dalje se je izpopolnjeval v popravljalskih delavnicah najbolj priznanih evropskih izdelovalcev pihal kot so Buffet Crampon, Selmer, Schreiber & Keilwerth, kjer je navezal poslovne stike z uveljavljenimi evropskimi popravljalci. 

 

Leta 1997 je projektiral svoj lastni saksofon in njegovi prvi prototipi so luč sveta ugledali leta 2003. Leta 2006 je Roberto predstavil končne modele saksofonov Sequoia.

 

Z nenehnim izpopolnjevanjem in raziskovanjem na področjih metalurgije, akustike in izdelovanih tehnik si je utiral pot do novih izzivov in leta 2015 se je rodila nova trobenta Savût.

 

Več si lahko preberete tudi na: 

www.savuttrumpets.it

www.sequoiasaxophones.com

 

***********

 

Fix and play

 

Mojster Roberto Buttus, mednarodno priznan serviser pihal ter izdelovalca saksofonov in trobent, bo v svoji delavnici udeležencem predstavil postopke, kako dobro vzdrževati svoj inštrument, da bo le-ta karseda dobro in dolgo deloval. Buttus bo predstavil tudi nekaj osnovnih zakonitosti, kako svoje glasbilo tudi popraviti.

 

 

Glasbena šola s pestrim izobraževalnim programom...

O šoli