FESTIVAL VERIS 2021

Logaški pomladni glasbeni festival Veris je ugledal luč sveta v letu 2001, kot samostojni projekt Glasbene šole Logatec in takratnega ravnatelja, Matjaža Albrehta. Sprva je v pomladnem času v Logatec prinašal obilo koncertov, recitalov, glasbenih matinej in kratkih glasbenih delavnic, ki so dodobra popestrili kulturni utrip Logatca. Poimenovanje festivala Veris – pomlad pa ni bilo mišljeno zgolj v časovnem pogledu vsakoletne izvedbe festivala, pač pa tudi v simboličnem. Veris je namreč leto za letom prinašal pomladno kulturno svežino z izvajalci, ki so bili iz domačih »logov« in širše, tudi preko slovenskih meja. Prav to prepletanje izvajalcev je festivalu dajalo nek prav poseben pečat.

 

Logaški pomladni festival Veris je poživljal logaško kulturo redno vsako leto do 2012. Po nekaj letih prekinitve smo se v GŠ Logatec odločili, da ga v letu 2020 ponovno oživimo in še nadgradimo, predvsem v izobraževalnem delu njegovega poslanstva.

     

Veris bo tako tudi v letu 2021 (18.8. – 29.8.2020) pod svojo streho poleg koncertov in recitalov vrhunskih domačih in tujih umetnikov, strokovnih seminarjev, predstavitev inštrumentov, … gostil še projektno delovanje dveh orkestrov, in sicer pihalnega ter godalnega. V smislu izobraževalnih, večdnevnih celodnevnih delavnic, ki jih bodo vodili odličnimi mentorji in dirigenti, bo Slovenski mladinski pihalni orkester Veris ponujal nepozabno glasbeno druženje z vrstniki, navdušenimi nad novimi doživetji, delo z mednarodno priznanim belgijskim dirigentom, saksofonistom in skladateljem, Alainom Crepinom in strokovne delavnice s priznanimi profesorji: Davor Loštrek (saksofon), Metka Pupis (klarinet), Tanja Repe Horvat (flavta), Martin Dukarič (trobenta), Primož Petohleb (nizka trobila), Janja Nagode (tolkala). Asistent dirigenta bo dirigent Vid Pupis. Umetniško vodstvo Slovenskega mladinskega pihalnega orkestra Veris je zaupano domačinu, Levu Pupisu, odličnemu mednarodno priznanemu umetniku in pedagogu, ki muzicira po vsem svetu ter poučuje mlade saksofoniste na ljubljanskem konservatoriju ter na glasbenih akademijah v Avstriji in Bosni in Hercegovini.

 

Godalni orkester Veris bo udeležencem odstiral nova spoznanja in jih vsestransko bogatil. Mentorji delavnic bodo profesorji violine: Matej Avšič, Neža Filipič, Tina Vrščaj, Marjetka Tekavec Mihevc, Ana Avšič, profesor violončela Peter Avšič in profesor kontrabasa Matjaž Zorko. Umetniško bo Godalni orkester Veris vodil violinist Matej Avšič, ki prihaja iz znane glasbene družine in se je v Sloveniji in tujini uveljavil kot odličen glasbenik in pedagog. Dolga leta je muziciral v SNG Opera in Balet v Ljubljani, poučeval na večih glasbenih šolah in seminarjih.

 

Kmalu sledi podrobnejši program in ostali podatki …

 

 

V veselem pričakovanju snidenja na Festivalu VERIS 2021 vas lepo pozdravljamo!

 

Ekipa VERIS

 

 

 

TEKAVEC MIHEVC Marjetka

Glasbenica violinistka.

 

Srednjo glasbeno in baletno šolo, smer godala-violina, ter vzporedno II. Gimnazijo sem z odliko končala v Ljubljani. Nato sem študij violine nadaljevala na Akademiji za glasbo v Ljubljani, v razredu prof. Dejana Bravničarja. Vzporedno sem vpisala tudi študij angleškega in francoskega jezika na Filozofski fakulteti v Ljubljani ter ga absolvirala. Na Akademiji za glasbo sem diplomirala v razredu prof. Slavka Zimška.

 

Že med študijem sem začela poučevati violino na Glasbeni šoli Center v Ljubljani ter kmalu zatem tudi v Glasbeni šoli Logatec, kjer se je takrat šele dobro odprl oddelek godal. Oddelek je počasi, a vztrajno rasel, zato sem začela poučevati tudi komorno igro in vodila godalni orkester vse od njegovega nastanka pa do leta 2005. Godalni orkester se je udeležil Revije godalnih orkestrov v Velenju, veliko nastopal na različnih odrih logaške občine ter prirejal samostojne koncerte.

 

Poleg uspešnih samostojnih koncertov, ki so vedno napolnili župnijsko cerkev sv. Nikolaja v Logatcu, je godalni orkester tudi redno nastopal v okviru logaškega pomladnega festivala Veris. Kot violinska pedagoginja sem svoje znanje izpopolnjevala in bogatila na različnih seminarjih priznanih domačih in tujih violinskih pedagogov, kot so: Igor Ozim, Armin Sešek, Evgenija Čugajeva, Galina Turčaninova, Marina Sorokova ter Pavel Vernikov.

 

− Marjetka Tekavec Mihevc

 

 

Seznam mentorjev

Glasbena šola s pestrim izobraževalnim programom...

O šoli