FESTIVAL VERIS 2021

Logaški pomladni glasbeni festival Veris je ugledal luč sveta v letu 2001, kot samostojni projekt Glasbene šole Logatec in takratnega ravnatelja, Matjaža Albrehta. Sprva je v pomladnem času v Logatec prinašal obilo koncertov, recitalov, glasbenih matinej in kratkih glasbenih delavnic, ki so dodobra popestrili kulturni utrip Logatca. Poimenovanje festivala Veris – pomlad pa ni bilo mišljeno zgolj v časovnem pogledu vsakoletne izvedbe festivala, pač pa tudi v simboličnem. Veris je namreč leto za letom prinašal pomladno kulturno svežino z izvajalci, ki so bili iz domačih »logov« in širše, tudi preko slovenskih meja. Prav to prepletanje izvajalcev je festivalu dajalo nek prav poseben pečat.

 

Logaški pomladni festival Veris je poživljal logaško kulturo redno vsako leto do 2012. Po nekaj letih prekinitve smo se v GŠ Logatec odločili, da ga v letu 2020 ponovno oživimo in še nadgradimo, predvsem v izobraževalnem delu njegovega poslanstva.

     

Veris bo tako tudi v letu 2021 (18.8. – 29.8.2020) pod svojo streho poleg koncertov in recitalov vrhunskih domačih in tujih umetnikov, strokovnih seminarjev, predstavitev inštrumentov, … gostil še projektno delovanje dveh orkestrov, in sicer pihalnega ter godalnega. V smislu izobraževalnih, večdnevnih celodnevnih delavnic, ki jih bodo vodili odličnimi mentorji in dirigenti, bo Slovenski mladinski pihalni orkester Veris ponujal nepozabno glasbeno druženje z vrstniki, navdušenimi nad novimi doživetji, delo z mednarodno priznanim belgijskim dirigentom, saksofonistom in skladateljem, Alainom Crepinom in strokovne delavnice s priznanimi profesorji: Davor Loštrek (saksofon), Metka Pupis (klarinet), Tanja Repe Horvat (flavta), Martin Dukarič (trobenta), Primož Petohleb (nizka trobila), Janja Nagode (tolkala). Asistent dirigenta bo dirigent Vid Pupis. Umetniško vodstvo Slovenskega mladinskega pihalnega orkestra Veris je zaupano domačinu, Levu Pupisu, odličnemu mednarodno priznanemu umetniku in pedagogu, ki muzicira po vsem svetu ter poučuje mlade saksofoniste na ljubljanskem konservatoriju ter na glasbenih akademijah v Avstriji in Bosni in Hercegovini.

 

Godalni orkester Veris bo udeležencem odstiral nova spoznanja in jih vsestransko bogatil. Mentorji delavnic bodo profesorji violine: Matej Avšič, Neža Filipič, Tina Vrščaj, Marjetka Tekavec Mihevc, Ana Avšič, profesor violončela Peter Avšič in profesor kontrabasa Matjaž Zorko. Umetniško bo Godalni orkester Veris vodil violinist Matej Avšič, ki prihaja iz znane glasbene družine in se je v Sloveniji in tujini uveljavil kot odličen glasbenik in pedagog. Dolga leta je muziciral v SNG Opera in Balet v Ljubljani, poučeval na večih glasbenih šolah in seminarjih.

 

Kmalu sledi podrobnejši program in ostali podatki …

 

 

V veselem pričakovanju snidenja na Festivalu VERIS 2021 vas lepo pozdravljamo!

 

Ekipa VERIS

 

 

 

REPE HORVAT Tanja

Flavtistka Tanja Repe Horvat je leta 2008 z odliko diplomirala na Akademiji za glasbo Ljubljana v razredu prof. Mateja Zupana. Po končani diplomi se je umetniško izpopolnjevala na glasbeni akademiji v Zagrebu pri prof. Renati Penezić. V času študija se je dodatno izpopolnjevala pri številnih priznanih profesorjih, kot so M. M. Kofler, S. Cherrier, M. Granados, I. Grafenauer, J. Balint, M. Debost, I. Clarke ...

 

Kot solistka je v letih šolanja prejemala nagrade in priznanja na državnih tekmovanjih ter se predstavila v krajih po Sloveniji, na Hrvaškem, v Italiji, Avstriji in Grčiji. Sodelovala je s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija in orkestrom HNK Rijeka, sicer pa se je po končanem šolanju posvetila predvsem komornemu muziciranju ter poučevanju. Je namreč članica kvarteta flavt Traverso, enega redkih tovrstnih sestavov v Sloveniji, s katerim redno ustvarja ter koncertira že od njegove ustanovitve leta 2007. Glasbena pot jo je tako v zadnjem času vodila preko mnogih domačih in tujih odrov (festivali Lent, Imago Sloveniae, Nei Suoni dei Luoghi, Poleti v Nuk, Festival flavtistov Slovenije, Evropski pikolo festival, konvencija Britanskega društva flavtistov, koncerti v okviru Glasbene mladine ljubljanske ter Glasbene mladine Slovenije, …), kjer kvartet poleg železnega repertoarja izvaja tudi sodobna dela z modernimi tehnikami igranja ter se ozira onstran meja klasične glasbe (etno, latino, jazz). S kvartetom se je udeleževala mednarodnih tekmovanj, med katerimi velja izpostaviti 9. mednarodno tekmovanje Svirel 2017, kjer so bile članice kvarteta zmagovalke v najvišji kategoriji komornih skupin s pihali, trobili in tolkali, prejemnice dveh posebnih nagrad in jih je žirija izbrala med deset najboljših udeležencev celotnega tekmovanja, ki so se predstavili na finalnem koncertu.

 

Trenutno svoje glasbeno znanje predaja mlajšim generacijam na Glasbeni šoli Vrhnika. Njeni učenci dosegajo najvišja mesta na državnih in mednarodnih tekmovanjih, vključuje pa jih tudi v številne šolske ter regijske glasbene projekte.

 

Seznam mentorjev

Glasbena šola s pestrim izobraževalnim programom...

O šoli