FESTIVAL VERIS 2021 se začenja... :)

 

Dragi prijatelji, ljubitelji odlične glasbe in poezije!

 

V ponedeljek 16.8.2021 se začenja!

 

Tradicionalni Festival Veris, ki bo v letu 2021 že 14. prinesel svež kulturni veter v Logatec.

 

V letošnjem letu Veris poleg odličnih koncertov in literarno glasbenih večerov z domačimi in tuji umetniki vabi tudi na dve zanimivi okrogli mizi na tematiko umetnosti v koronskem času ter povezovanja kulture in gospodarstva.

V času festivala bosta projektno delovala tudi dva orkestra, pihalni in godalni, sestavljena iz več kot 15 slovenskih glasbenih šol in konservatorijev, ki se bosta predstavila na zaključnih koncertih.

 

Festival Veris ima močan povezovalni značaj v Logatcu in okolici, saj je bilo v oblikovanje in izvajanja programa iz strani glavnega organizatorja vključenih več logaških inštitucij, zavodov in kulturnih društev. Skupaj smo boljši in močnejši!

 

Vstop na vse prireditve je brezplačen!

 

V skladu z veljavnim vladnim odlokom je pogoj za vstop na vse prireditve PCT.

 

Na snidenje na Festivalu VERIS 2021!

 

 

 

 

 

SPECIALNI SEMINARJI za ROG in POZAVNO

 

ŽUST Andrej - preberi več

 

Smeh je pol zdravja :)

Poglejte si posnetek z Andrejem Žustom v glavni vlogi :)

 

 

 

GYIVICSÁN György - preberi več

 

Čudovit koncert, v katerem nastopa Gyivicsán György - klikni :)

 

 

 

 

 

ZGODOVINA FESTIVALA VERIS

Logaški pomladni glasbeni festival Veris je ugledal luč sveta v letu 2001, kot samostojni projekt Glasbene šole Logatec in takratnega ravnatelja, profesorja Matjaža Albrehta. Sprva je v pomladnem času v Logatec prinašal obilo koncertov, recitalov, glasbenih matinej in kratkih glasbenih delavnic, ki so dodobra popestrili kulturni utrip Logatca. Poimenovanje festivala Veris – lat. pomlad, pa ni bilo mišljeno zgolj v časovnem pogledu vsakoletne izvedbe festivala, pač pa tudi v simboličnem. Veris je tako kot pomlad, polna novega življenja, namreč leto za letom prinašal pomladno kulturno svežino z izvajalci, ki so bili iz domačih »logov« in širše, tudi preko slovenskih meja. Prav to prepletanje izvajalcev je festivalu dajalo prav nek poseben pečat.

 

Logaški pomladni festival Veris je poživljal logaško kulturo vsako leto do pomladi 2012. Po nekajletni prekinitvi smo se v Glasbeni šoli Logatec odločili, da ga v letu 2020 ponovno oživimo in nadgradimo, predvsem v izobraževalnem delu njegovega poslanstva.

 

 

 

VERIS 2021

Pihalni Veris bo tudi v letu 2021, od ponedeljka, 16. avgusta do petek, 20. avgusta, vzel pod svojo streho zanimive, programsko zelo raznolike koncerte in recitale vrhunskih domačih in tujih umetnikov, strokovne seminarje, predstavitve inštrumentov in postopkov izdelovanja ter popravila inštrumentov, tržnice umetniških izdelkov, literarnih in pesniških recitalov, likovnih srečanj, vodenih izletov po turističnih točkah Logatca in športnih ter družabnih aktivnosti. V svojem jedru bo Festival Veris tako kot preteklo leto gostil projektno delovanje dveh orkestrov, pihalnega in godalnega. V smislu izobraževalnih, večdnevnih delavnic, ki jih bodo vodili odličnimi mentorji in dirigenti, bo Slovenski mladinski pihalni orkester Veris ponujal nepozabno glasbeno druženje z vrstniki, navdušenimi nad novimi doživetji.

 

Poseben gost festivala bo svetovno priznani hornist, Andrej Žust, ki bo vodil specialni seminar za mlade horniste. Podobno bo tudi za pozavniste organiziran specialni seminar (masterclass), ki ga bo vodil mednarodno priznan umetnik in profesor na Glasbeni akademiji v Budimpešti ter artist svetovno priznanega podjetja glasbenih inštrumentov Buffet Crampon, profesor György Gyivicsan. Prav zagotovo bo zelo zanimiva tudi delavnica Fix&Play, ki jo bo vodil mojster Roberto Buttus, mednarodno priznani serviser pihal in izdelovalec saksofonov ter trobent. Buttus bo udeležencem predstavil, kako je potrebno vzdrževati svoj inštrument in osnovne zakonitosti, kako se je potrebno lotiti popravila svojega glasbila.

 

Strokovne delavnice za odlično delo v orkestru bodo vodili priznani mentorji, ki so se že v lanskem letu izkazali kot odlična uigrana mentorska ekipa: Davor Loštrek (saksofon), Metka Pupis (klarinet), Nina Reščič (flavta), Martin Dukarič (trobenta), Primož Petohleb (nizka trobila) in Janja Nagode (tolkala). Orkester bo vodil priznani slovenski dirigent in profesor klarineta, Vid Pupis. Umetniški vodja Slovenskega mladinskega pihalnega orkestra Veris bo profesor in docent Lev Pupis, ki koncertira po vsem svetu ter poučuje mlade saksofoniste na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani, na glasbenih akademijah po Evropi ter na premnogih strokovnih seminarjih, tako doma kot v tujini.

 

*************

 

Godalni vikend Veris, ki bo potekal od četrtka, 26. avgusta do sobote, 28. avgusta, bo udeležencem odstiral nova spoznanja in jih vsestransko bogatil preko študija atraktivnega programa namenjenega mladim udeležencem Godalnega orkestra Veris. Na Verisu bo imel svojo delavnico orkestrske igre tudi godalni del Simfoničnega orkestra Cantabile, ki jo bo vodil priznani slovenski violinist, docent in profesor na Akademiji za glasbo v Ljubljani, Janez Podlesek. Oba orkestra bosta pod taktirko Marjana Grdadolnika zaigrala na zaključnem koncertu, na katerem bodo zazvenela tudi dela Josipa Ipavca, katerega 100 obletnico smrti obeležujemo v letošnjem letu. Udeleženci godalnega vikenda se bodo lahko na prvi dan vikenda udeležili individualnih lekcij violine pri mednarodno priznani umetnici in profesorici na sloviti glasbeni akademiji Mozarteum v Salzburgu, Boženi Angelovi. Spoznavali bodo svet starih (renesančnih, baročnih) inštrumentov, ki jih bo predstavil Domen Marinčič, specialist za stara glasbila in umetniški direktor Festivala Radovljica. Posebej se bodo posvetili baročnemu inštrumentu violi da gamba. Inga Ulokina bo imela predavanje za starše o pomembnosti in pozitivnih vplivih vaje z inštrumentom. Priznani slovenski goslar Pavel Skaza pa bo udeležencem predstavil izdelavo godal. Mentorji delavnic bodo profesorji Matej Avšič, Neža Filipič, Tina Vrščaj, Ana Avšič, Marjetka Tekavec Mihevc, Peter Avšič in Matjaž Zorko. Umetniško vodstvo Godalnega vikenda Veris je zaupano violinistu, vrhunskemu umetniku in profesorju, Mateju Avšiču, ki prihaja iz znane glasbene družine in se je v Sloveniji in tujini uveljavil kot odličen glasbenik in pedagog. Dolga leta je muziciral v SNG Opera in Balet v Ljubljani, poučeval na številnih glasbenih šolah in strokovnih seminarjih.

 

Glasbena šola s pestrim izobraževalnim programom...

O šoli