Studio 25 - Snemalni studio Glasbene šole Logatec

Med specialnimi posebnostmi Glasbene šole Logatec zagotovo spada tudi Studio 25 - snemalni glasbeni studio, ki je začel nastajati v šolskem letu 1997/1998, sprva kot pilotski projekt Ministrstva za šolstvo, znanost in šport in kasneje presegel v osnovi začrtane okvirje in s tem ponudil zares dobre snemalne pogoje.
Poleg režijske sobe studio razpolaga z dvema snemalnima prostoroma in sicer manjšim v velikosti 25 m2 in večjim (koncertna dvorana) v velikosti 95 m2.

 

Oprema, katere specifikacijo je za Studio 25 pripravil priznani strokovnjak na tem področju, gospod Martin Žvelc, dipl. ing, s svojo digitalno snemalno tehnologijo  omogoča nastajanje profesionalnih posnetkov v omenjenih snemalnih prostorih, lahko pa studio s svojo mobilno opremo posname tudi koncerte oziroma druge prireditve izven prostorov Glasbene šole Logatec.

Prvi posnetki so v Studiu 25 nastali spomladi leta 2000. S teh posnetkov, ki so bili na začetku koncerti in posamezna snemanja učencev in učiteljev logaške glasbene šole, je za takratni Notranjski radio Glasbena šola Logatec prav v svojem studiu začela snemati tedensko polurno oddajo Polovinka v več kot petdesetih izdajah in je bila predvajana ob sobotnih večerih na že prej omenjenemu radiu.
Sčasoma so v Studiu 25 luč sveta ugledali večji snemalni projekti, ki so glas in dejavnost studia ponesli prek meja šole in občine. Tako so nekateri vrhunski glasbeniki posneli demo posnetke za svoje avtorske zgoščenke ali pa so posneli kar celotno zgoščenko.
Prva v celoti posneta in tudi izdana je bila zgoščenka Jaz pa male citre ¨mam, sledila je zgoščenka Kulturnega društva MePZ Adoramus ob njegovi petnajstletnici delovanja z naslovom Naj se te s pesmijo dotaknem, novi posnetki KD Pihalnega orkestra Logatec in še bi lahko naštevali.

 

Za tehnične sladokusce pa še nekaj najmanjših podrobnosti:

 

Srce studia  je digitalna konzola Yamaha 02R, ki premore 48kHz vzorčenja na 24 bitih, informacija se tu preko prenese na glavni snemalni napravi; to sta DAT Tascam DA - 40 (zmore 48 ali 44.1 kHz vzorčenja na 16 bitih) ali pa 24 kanalni >hard disk< snemalnik Mackie HDR 24/96, ki hkrati snema na 24 kanalov s 96 kHz vzorčenjem na 24 bitih. Vsi mikrofoni, ki jih uporabljamo, so prestižne znamke AKG iz serije visoko profesionalnih mikrofonov. Vse dogajanje poslušamo prek Genelec-ovih studijskih monitorjev serije 1032A. Izdelava matrice se zaključi na osebnem računalniku, prirejenem za delo v profesionalnem studiu, ki zmore naenkrat 48 kHz vzorčenja na 24 ali 36 bitih.

 

Na koncu ostane le še prijazno vabilo vsem, ki vas mika, da bi v pravem studiu posneli zgoščenko ali demo posnetek, da pridete v Glasbeno šolo Logatec, kjer se bomo dogovorili o vseh podrobnostih.

 


Kontakt

Glasbena šola Logatec

Notranjska cesta 4

1370 Logatec

 

Tel.: 01/759 07 30

Tel.: 01/ 759 07 32

Fax: 01/759 07 33

E-mail: gslogatec@gslogatec.si

 

 


Spletna stran je optimizirana za delovanje v brskalniku Google Chrome.